İletişim Ailede Başlar


“Aile toplumun temel taşıdır” klişe cümlesini hepimiz biliriz. Ama bu sıradan cümlenin içinde sakladığı gerçekler üzerine pek de düşünmeyiz. Zamanla toplumda sorunlar baş gösterdikçe, bireyler tatminsiz, sevgisiz ve yalnız kalıp toplumsal vicdanı yaralayacak eylemler yaptıkça ailenin önemini fark eder lakin bir sonraki ekstrem olaya kadar konunun aciliyeti noktasındaki farkındalığımızı kaybederiz. 

Oysa aile, fertlerinin ilk eğitimi aldığı, sevgi ve saygının ruhun özüne yedirildiği, “birey” olma vizyonunun kazandırıldığı en önemli aidiyetlerimizdendir.
Burada aile kavramının sosyolojik tahliline girmekten ziyade önemine binaen üzerinde durulması gereken aile içi iletişim konusuna dair kaleme alınmış bir kitaptan bahsetmek istiyorum: İletişim Ailede Başlar.
Kitabın yazarı, Fatih Akbaba. Öncü Kitap’tan çıkan eser Şubat 2010’da ilk baskısını yapmış. Tamamı kuşe kağıt olan ve resimlerle zenginleştirilen eser görselliğin her şeyin önüne geçtiği bir zamanda yaşadığımızın farkındalığı ile oldukça şık tasarlanmış. Yazar, önsözde, 7’den 77’ye herkesin rahatça okuyup anlayacağı bir başucu kaynağı ve cep kitabı hazırlamak için yola çıktığını ve eğitim konferanslarında anlattığı hususları içeren bir eser sunduğunu belirtiyor.
Fatih AKBABA ,Türkiye’yi dolaşarak “İletişim Ailede Başlar” adlı eğitim seminerleri veren, halkla birebir ilişkiye girerek kıymetli bilgilerini paylaşan bir eğitimci-yazar. Ben de Ankara’da bir konferansını izleme şansını elde etmiştim. Özellikle pozitif enerjisinin akışını sağladığı konuşmasında aile içi iletişim ile aile-çocuk ilişkisi üzerinde durmuştu. Bu verimli söyleşide sık sık vurguladığı ve kitabında da yazdığı birkaç önemli husustan bahsederek size bu kitap hakkında fikir vermek istiyorum:
-Mutlu ve başarılı bir insan, güzel ve huzurlu bir aileye sahiptir.
-İnsan bir bütündür . Mutlu ol, mutlu et= mutlu et, mutlu ol!.Sadece kendi mutluluğumuzu düşünmemeliyiz, ki mutlu olabilelim.
-Evlilikte acil ihtiyaçlar listesi: 1- Dürüstlük 2-Sadakat 3-Sabır 4-Sorumluluk (Hepsi birbirinin sebebi ve sonucudur aslında)
-Kıskançlık gereksiz yere önce sizi sonra ilişkinizi tüketir.
-Ailenin güzelliği sırların saklanmasındadır, asla araya başkaları girmemelidir. İlişkinize kimse ilaç değildir.Birbirinin ilacı eşlerdir. Önemli olan dinlemektir, karşımızdaki ile iletişim kurmanın en önemli aşamasıdır dinleyebilmek.
-Riyakar olunmamalıdır. Eşler birbirini onore etmelidir.
-Kelimeler elbisemizdir, nasıl görünmek istiyorsak öyle konuşmalıyız. (Fatih Hoca bir edebiyatçı aynı zamanda, bu veciz ifadeler de ancak bir edebiyatçının dilinden düşer önce kulağa sonra gönle)
-İşi eve getirmemeli, sorunlar paspasta bırakılmalı, ne zor bir tavsiye günümüzde, cep telefonları, iletiler, her an ulaşılabilir kıldı bizi. Fatih Hoca'nın buna da bir önerisi var: Belli saatten sonra telefonları kapatın, bedavanız var diye onla bunla konuşacağınıza oğlunuzla, kızınızla konuşun bedavaya.
-Eşinizi kimseyle kıyaslamayın. Onu özel kılan sizin eşiniz olması bunu unutmayın. Sadakat konusunda zihni zorlayan bir hastalıktır kıyaslama.
-Evlilik bağlılıktır, bağımlılık değil.
-Birlikte geçirilen zamanın nitelikli hale getirilmesi ve bu konuda istikrar sağlama da çok önemlidir. Akşam yemeklerini iki saate çıkarabilirsiniz diyor Fatih Hoca. Diziler, bilgisayar oyunları, cep telefonundan uzakta sadece aile bireyleri olmalı bu iki saatlik paylaşımda.
Eskiden evlerde tek ışık yanardı. Şimdi ise herkes kendi odasında ve kendi dünyasında. Bu durum aile bağlarının zayıflaması açısından çok tehlikelidir. Çünkü iletişimsizlik çatışmadan daha kötüdür. Kopar gider elimizden her şey, herkes, hele de sanal alem varken.
-Evlilik eskimez, bizden geçti demediğimiz sürece.
-Aile bireylerine özel olduğu hissettirilmeli. Aşkım, hayatım gibi kavramlar içi boşaltılmadan sadece eşler arasında kullanılmalı, çocuklara asla kullanılmamalı ki, kavram kargaşası oluşmasın zihinlerde.
-Evlilik fikir ortaklığıdır, unutulmamalı. Empati yap huzur bul.
-Evlilik uyumdur, birbirine bakmak değil, aynı yöne bakmaktır.
-Dokunmak...İletişimin, sevginin en büyük göstergesidir.
-Kahveler beyden:)) formülü , bir kahvenin yapım zahmetini üstlenmeli ara sıra erkekler diyerek bazen rolleri değişmenin empati yeteneğini geliştirdiğini hatırlatıyor Fatih Hoca, beylere seslenirken.
-Farklılıkların ayrılık değil, zenginlik olduğu unutulmamalıdır.
-"HAKİKİ SEVGİ, İYİLİK GÖRDÜĞÜNDE ARTMAYAN, KÖTÜLÜK GÖRDÜĞÜNDE AZALMAYAN SEVGİDİR" demiş bir büyük...Ne zor, ne güzel bir ölçü...
-Maneviyat güçlü olmalı ki, topluma da yansısın.
-Çocuklara uyarıcı değil öğretici olmalı.
-BİRBİRİNİZE KARŞI HATAYI BÜTÜTÜCÜ DÜRBÜNLER KULLANMAYIN.
-İNSANLAR BİRBİRLERİNE İYİ DAVRANDIKÇA GENÇ KALIRLAR
-SEVDİKLERİMİZİN DEĞERİNİ KAYBETMEDEN BİLELİM...VE KIRLANGICIN ÖYKÜSÜ'nü anlattı Fatih Hoca.
Aslında bu kitapta çok güzel ve önemli tavsiyeler var. Hepimizin bildiği ancak uygulamadığının toplumdaki suç oranları ve boşanmaların artması ile görünür olduğu bilgiler. Ama sanırım ara ara uzmanlar bunları bize hatırlatmalılar ki hayatımıza hayat kılabilelim.
Bize buraya alıntıladığımız güzel bilgileri aktaran Fatih Akbaba'ya teşekkürlerimi sunuyor, en kısa zamanda kitabı okumanızı, çevrenize okutmanızı tavsiye ediyorum. Dilerim bir gün bir yerde sizin de yolunuz onunla kesişir ve konferanslarını dinlerken olumlu elektiriği size de geçer.

handan güler





4 yorum:

  1. Duygu Salihhocaoğlu4 Ağustos 2010 02:54

    Hakikaten çok güzel bir kitap.İnternet aracılığıyla ulaşmıştım. Eşim ve ben ayrı ayrı istifade ettik.Emeğinden dolayı Fatih Akbaba hocamıza teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. ne güzel duygu hanım
    kitap amacına ulaşmış demek ki:)

    YanıtlaSil
  3. Rabia Derebaşılı5 Ağustos 2010 00:53

    Handan Hanım yazılarınız ve okuma delisi oluşunuz çok güzel.doğrusu gıpta ettim.Bu arada Sn. Fatih Akbaba'nın o kalbe inen anlatımı ve sizin de belirttiğiniz gibi pozitif enerjisiyle kalbinin temiz halinin yüzüne vuran insanı çeken Allah vergisi sempatisi biraraya gelince insan bu konuda kendi hatalarını daha iyi görebiliyor.Ben Aksaray'da konferansına katıldım.Zaten yeniden ilimizde ağırlamak isteriz.Size de bu güzel yazınız için teşekkürler.Fatih Beyin imzalı kitabı sayenizde yeniden elimde:)

    YanıtlaSil
  4. est.okuma delisi olmak haddimize rabia hanım
    imzalı kitapların da manevi değeri fazladır

    YanıtlaSil