Düşündüğümüz kadar sağlıklı mıyız?



Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. 

Kanuni Sultan Süleyman

Sahi düşündüğümüz kadar sağlıklı mıyız? Evet, sağlıklıyım, hafif başım ağrıyor, biraz üşütmüşüm sadece diyen sesleri duyar gibiyim. İnsanlar hayatları boyunca mutlaka belli dönemlerde hastalığa yakalanırlar fakat ciddi hastalıklara yakalandıktan sonra alınan tedbirler, uygulanan tedaviler bizi hem eski sağlığımıza kavuşturmakta yetersiz kalabilir hem de bu tedaviler esnasında maddi ve manevi bizden çok şey götürebilir. Bu yüzden bu hastalıklara yakalanmadan önce tüm önlemleri almak hem sağlığımızı hem de maddi israfları önlemek açısından çok önemlidir. 

   Düşündüğümüz ve hissettiğimiz kadar sağlıklı olup olmadığımızı bilmek için vücudumuzun genel bir taramadan geçmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Bunu ' check up ' denilen programlarla gerçekleştirmek mümkün ve kolaydır. Bu süreçte önemli birçok hastalığın taraması yapılır. Ayrıca kişilerin özel şikâyetlerine göre araştırma değişik alanlarda derinleştirilir. Böylelikle hafif rahatsızlıklar çok ciddi safhalara gelmeden teşhis edilip, tedaviye başlanır ve kötü sonuçlar engellenmiş olur. 

    Günümüzde kanser, diyabet, hipertansiyon hastalıklarının; kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının; tiroid bezi hastalıkları ve daha bunlar gibi erken tanı konulduğunda tedavisinin çok daha kolay olmasında check up büyük önem taşıyor. Özellikle ailesinde bu tip hastalıkların öyküsü olanlar birinci sırada olmak koşuluyla tüm bireylerin sadece bir günlerini ayırarak böyle bir taramadan geçmesinin şuan ve gelecek için faydalı olacağını ve yaşam kalitesi artıracağını düşünüyorum. Değerli vaktinizden birkaç dakika verip bu yazıyı okuyarak ilk adımı attınız bile. Hadi! Hırsız evimize girip en değerli ziynetimiz olan sağlığımızı çalmadan kapatalım bütün kapıları. Sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi var demektir. 

Herkese sağlıklı günler. 

mine güneş



5 yorum:

  1. Gündelik telaşlardan en son aklımıza gelen şey sağlık, ancak kaybettiğimizde anımsıyoruz. Sonrada doktorlardan, ilaçlardan mucizeler bekliyoruz.
    Herşey gibi sağlığında kıymetini, kaybetmeden önce bilmeliyiz.

    Ellerine sağlık

    Emre Ateş

    YanıtlaSil
  2. Beş şey gelmeden beş şeyin kıymetini iyi bilmek hususunda emrolunduğu üzere hastalık gelmeden sıhhatin değerini iyi bilmek gerek gerçekten. Fakat herşeyi ertelediğimiz gibi bunu da göz ardı ediyoruz çoğu zaman.

    Birini "önemsememek" iyi bir ceza ve intikam çeşididir denir ya hani,sağlığımızı önemsemeyerekte hiç hakkımız olmadığı halde bize emanet edilen bu bedeni cezalandırmış oluyoruz bir nevi.

    Hatırlattığın ve belki de birçok insana vesile olduğun için teşekkürler...

    Tuğba Ateş

    YanıtlaSil
  3. Ne yazık ki bir çoğumuz ya birlerinin zorlamasıyla ya da acil durumlarda başvuruyoruz hastanelere. Oysa ki aylık kontroller belkide hayatımızı kurtaracak önemde.
    Bunu en iyi şekilde anlattığın için kendi adıma çok teşekkür ederim Mine hanım.
    Begüm Doğusoylu

    YanıtlaSil
  4. MERHABALAR...İLGİLENEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM..hemşire

    YanıtlaSil
  5. sağlık en büyük nimettir ne yazık ki kaybolmadan farkına varılmıyor yazılarınız umarım en önemli mevzu olan sağlıkta hatırlatıcı uyarıcı aydınlatıcı nitelikte olur mine hanım:))sağlık günler

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları:

1- Yaptığınız yorumun hakaret içermemesine dikkat ediniz.

2- Yayınlanacak yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.

3- Yazım ve dilbigisi kurallarına dikkat ediniz.

4- Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uymamanız durumunda, yorumunuz yayınlanmayabilir.