Altı Mekke Üstü Paris



Modern zamanların tesettürlüsünün kılık kıyafetle imtihanı



Bu yazıyı başını örten kadınların nasıl giyinmesi gerektiği konusunda kendini fikir beyan etme/karışma hakkına sahip olduğunu zannedenler için yazıyorum. Benden size gitsin. Hatta sadece başını örten kadının değil herhangi bir kadının/erkeğin giyim kuşamı ile dalga geçme aşağılama girişiminde bulunanlara da gitsin...

Özellikle başı örtülü kadınların son dönemlerde sosyal hayata daha fazla katılması ve moda akımlarına kendini kaptırması karşısında sıklıkla duyduğum/gördüğüm " Keşke tüm türbanlılar senin gibi olsa, sen onlar gibi değilsin, hem modern hem de çok şıksın ama" diyerek başlayıp "Ama bazıları da çok abartıyor canım! Şunlara bir bak, başına türban takmış ama daracık kot giymiş, yok parlak ipek başörtüler takıyormuş, marka güneş gözlükleri, çantaları varmış da yüksek topukluları ile utanmadan bir de bir ton makyaj yapıyormuş" söylemleri (Her ne kadar şahsıma söylenmemiş de olsa) beni rahatsız ediyor.

Bunları söyleyenlerin unuttukları 2 nokta var:

Birincisi: Kadın veya erkek, başı örtülü veya örtüsüz bir "insan"ın neyi giyeceğine, nasıl giyineceğine kimsenin karışma hakkı yoktur. Bu cümleyi okuduktan sonra toplumsal zorunluluklar, kişi hak ve özgürlüklerinin nerede başlayıp nerede bittiğini bilmeyen ve "Biz de çıplak gezeriz kimse karışamaz" ya da "Okula/işe de bikini giyip gelelim o zaman" vb argümanlar yürüteceklerle hiç tartışmaya girmeyeceğim. Bence bir insanın kılık kıyafeti ile dalga geçmek ya da bir insanı giydikleri sebebi ile yermek sadece ve sadece kişinin olgunlaşmamış karakterinin belirtisidir. Birinci madde için söyleyebileceğim daha çok şey var ama çok uzun yazıları okuyacak zamanım olmadığı için çok uzun yazmayı da tercih etmeyenlerdenim.

Unuttukları ikinci nokta ise: Bir kadın başı örtülü de olsa her zaman "önce kadın"dır. Her kadın gibi başı örtülü kadının da kendini güzel hissetme, kendini beğenme, beğenilme gibi kaygıları mevcuttur. Ayrıca hiçbir başı örtülü kadın melek değildir, bu kaygılarla onlar da günah işleyebilir. O yüzden helal dairesi dışında davranan kadınlar için  "Başını örtmüş ama neler yapıyorlar bir bak" şeklindeki söylemlerden de rahatsız oluyorum. Başını örten kadının da bir nefsi/egosu vardır... Kendisi ile aynı görüşlere sahip olan/olmayan bir erkeğin işleyeceği günahları işleyebilir... Bunun sorumluluğu sadece Allah'la kendisi arasındadır. Şimdi kraldan çok kralcı olup günahı savunduğumu düşünenler de çıkabilir... Kendilerine cımbız hediye etmek isterim, işine gelen cümleleri daha rahat çekip çıkartabilsinler diye.

Altını çizerek söylüyorum: Ben de tasvip etmiyorum "altı Mekke üstü Paris" şeklinde giyinenleri... Aynen koyu esmerken sarışın olmaya çalışanlar gibi onları gördüğümde de içimden "Olmamış be güzelim" diyorum...

Ama "içimden", kimseyi rencide etmeden...

didar kalender


4 yorum:

  1. Yazdıklarınıza katılıyorum.Elbette gorüş beyan edeceğiz yeri geldiğinde ama incitmeden.

    YanıtlaSil
  2. Yazı icerigi ile başlık tabir yerindeyse "cuk" oturmuş..ancak bunu tartışır olmamıza üzülüyorum..demokrasi ile yönetildiğimiz ve sözüm ona herkesin ifade özgürlüğüne sahip olduguna inanılan bir toplumun aslında bu kavramları sindiremediginin bariz göstergesidir sanırım bu yazınız ve anlatmak istedikleriniz..

    YanıtlaSil
  3. başını örtüp dar giyinen, makyaj yapanlar vs. birkimseyi bir yerde din adına bir öneride bulunurken, kardeşim namaz kıl derken mesela görürsem, yanına gider ve güzel bir dille kılığına düzen vermesini sonra insanlara islamı anlatmasını öneririm. devam ederse böyle yapmaya kızarım, gerekirse rencide ederim. çünkü bir şey anlatacaksak önce onu her haliye yaşamamız lazım.
    yok eğer bu başörtülülerin din adına birşeyler anlatmak gibi bir dertleri de yoksa yanlarına dahi gitmem zaten, sorun çözülmüş olur.

    yani demek istediğim hırsızlık yapan adama peygamberimizin doğru konuş önerisi gibi,
    bende bu tip başörtülülere islam adına birşey anlatmalarını öneriyorum.

    YanıtlaSil
  4. Öfke dolu bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları:

1- Yaptığınız yorumun hakaret içermemesine dikkat ediniz.

2- Yayınlanacak yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.

3- Yazım ve dilbigisi kurallarına dikkat ediniz.

4- Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uymamanız durumunda, yorumunuz yayınlanmayabilir.