Gülmesini Bilmeyen Dükkan Açmasın



GÜLMESİNİ BİLMEYEN DÜKKAN AÇMASIN!

                                                              (Çin Atasözü)

 

Ekonomi büyüdükçe aynı hizmeti veren, aynı ürünü üreten işletmelerin sayısı da günden güne artmaktadır. Bu durum, piyasanın klasik iktisatçıların tabiri ile daha rekabetçi bir duruma gittiğini göstermektedir. Artan rekabet ile birlikte müşteriler daha fazla çeşidi daha ucuza sahip olma imkânına kavuşur olmuşlardır. Öte yandan, işletmeler ayakta kalmak için eskisinden daha çok gayret göstermek zorundadırlar.

Bir zamanlar olimpiyat oyunlarının sloganlarındaki gibi “Citius, Altius, Fortius” yani “Daha hızlı, daha yüksek, daha kuvvetli” olmayan işletmeler iktisat sahnesinden çekilmek zorunda kalıyorlar. Artan rekabetle birlikte piyasanın talep ettiği ürünü daha hızlı ve kaliteli bir şekilde üretip daha çabuk dağıtımını yapan üretim işletmeleri öne çıkmaktadırlar. En nihayetinde, satılan ürünün veya verilen hizmetin piyasada tutunmasının en gerekli şartı müşteri tarafından kabul görmesidir. Burada en önemli görev bu ürünleri satan perakendeciler gibi hizmet işletmelerine düşmektedir. Bir ürünün veya hizmetin tutundurulmasına kısaca değindikten sonra işletmelerin bu görevlerini nasıl yerine getirebilecekleri üzerinde tartışmaya devam edelim. 

AIDA; E.K.Strong tarafından 1925 yılında geliştirilmiş bir pazarlama modelidir. AIDA, dikkat çekme(Attention), ilgi uyandırma (Interest), istek uyandırma (Desire) ve müşteriyi harekete geçirme (Action) eylemlerinin İngilizce karşılıklarının ilk harflerinden oluşmaktadır. Bir ürünü son tüketiciye satan veya müşterilerine hizmet sunan özellikle ülkemizde yaygın olan küçük işletmeler için en önemli işlev müşteriyi harekete geçirmedir (Action).O aşamaya kadar ürünün üreticisi firma AIDA’nın AID kısmını gerçekleştirmiş olmaktadır. Reklamlarla dikkat çekerler(Attention) ve müşteriler zamanla ilgi gösterirler (Interest) daha sonrasında ise o ürüne veya hizmete istek duymaya başlarlar (Desire). Bakkal, manav, market, berber, lokanta, otobüs firması, havayolu şirketi, otel gibi hizmet işletmelerinin yapması gereken dükkânına gelen müşterisini sadık hale getirmek, onu sık sık satın almaya güdülemek yani harekete geçirmektir (Action).

Üretici firmalarına nazaran hizmet işletmelerinin daha fazla olduğu günümüzde satıcı işletmenin görevi müşterinin, dükkânın kapısından içeri girmesi ile başlar. Müşteri zaten reklamlarla ve diğer çevresel etkenlerin (eş, dostun telkinleri gibi) yardımıyla dükkânından içeri girmiştir veya hizmet veren bir usta ise müşteri zaten onu tercih etmiştir. İşletmenin yapması gereken tek şey müşterisini memnun etmektir. Bir bakkalı düşünelim; niçin gideriz bakkala? Çok düşünmeden satın aldığımız ekmek, kibrit gibi kolayda ürünleri satın almak için. Peki, her sokak başında bir bakkal olduğuna göre ve ürünler birbirinin neredeyse aynısı olduğuna göre niçin belli bir bakkala gidelim ki? Sanırım tercih sebebi kaliteli hizmet olsa gerek. Yani sonuçta aldığımız ürün bilgisayar gibi çok düşünmeyi gerektirmiyor, ben ekmeğimi hangi bakkaldan alırsam alayım benim o an ihtiyacımı görür. Ben bu durumda bana dükkâna girdiğimde güler yüz gösteren sanki evine gittiğim bir misafiriymişim gibi davranan bakkalı seçeceğimdir. Çok müşterisi olan berberleri incelediniz mi hiç? Nasıl oluyor da aynı sakal traşını yapan berberlerden biri sinek avlarken, diğerinde kuyruklar oluşuyor? Özellikle gençler hariç büyük oranda müşterileri, öyle saçlarında harikalar yaratılmasını beklemezler. Belki evde canı sıkılmış, hava almak için çıkmıştır ve berberine giderek hem hoş bir vakit geçirmek hem de traş olmak ister. Hizmet veren işletmelerimize sesleniyorum: Lütfen “Müşteri velinimetimizdir” tabelalarınızı asın dükkânlarınıza ve uygulayın bu düsturu. 

Tabiî ki kalite ve fiyat önde gelen satın alma sebepleridir. Artık günümüzde, artan rekabetle birlikte birçok firma kaliteli ve ucuz fiyata ürün sunmaya başladı. Bana göre gelecekte rekabet üstünlüğü insani faktörlerde üstün olana geçecektir. Evinde traş makinesi olduğu halde berberine sakal traşı olmaya giden müşteriyi başka ne ile açıklayabilirsiniz ki? İnsanlar değer görmek isterler, hoşnut oldukça daha fazla o işyerine bağlanırlar daha fazla satın almaya yönelirler. İşletmelerimizden müşteri olarak beklentimiz; öncelikle kaliteli ve makul fiyata ürün ve hizmet sunmaları ve GÜLERYÜZ göstermeleridir. GÜLMESİNİ BİLMEYEN DÜKKAN AÇMASIN! Çünkü dükkanını kapatmak zorunda kalacak sermayesine yazık olacaktır. 

fatih çatal



1 yorum:

  1. Her zaman daha iyisi için çalışmalı işletmeci... Yenilikçiliğe önem vermeli. Bu yenilikçilik de her zaman müşterinin ne isteyeceğini tahmin ederek devam etmeli. 10 yıl önce kolayda ürün olan ekmek bugün bir seferde sayamayacağımız onlarca çeşidiyle farklılaşabilmektedir. Biri çekirdekli ekmek talep ettiği için mi ? Hayır. Müşterisinin beğeneceği ürünleri sunma uğruna çabalayan girişimcilerin sayesinde. O zaman yaşasın consumer friendly işletmeciler.

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları:

1- Yaptığınız yorumun hakaret içermemesine dikkat ediniz.

2- Yayınlanacak yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.

3- Yazım ve dilbigisi kurallarına dikkat ediniz.

4- Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uymamanız durumunda, yorumunuz yayınlanmayabilir.