Lâ mekan


Oturup kalkıyor, oturup kalkıyorum. Kaç yüz, kaç insan, kaç bilenin yanından geçiyorum. Niye böyle dolanıyorsun diye soruyorum kendime. Arkadaşın mı yok? Var. Mekân mı yok? O da var.

Oturuyor kalkıyor ve oturuyor kalkıyorum. Derslerden konuşuyorum kimi yerde, bazen yemeklerden; çay içiyoruz bazısıyla, karnım tok aslında. Ama farklı bir tad arıyorum. Hiçbirinden tatmin olamıyorum artık. Hiçbir konu beni ilgilendirmiyor sanki. Ne desem malayani geliyor. Farklı bir yüz arıyorum.

Şu olsun, şu kitap bitsin diyorum, mutlu olacağım. Dersi geçeyim hele, öbür hafta gelsin derdim kalmayacak diyorum. Oldukları zamanı hatırlıyorum sonra, istediğimi elde ettiğim zamanları. Mutluluğum ne kadar sürmüştü sahi?

O arzuladığımız her neyse, olunca alışıyoruz o hale. Gelip geçiyor mutluluk hali, gelip geçiyor zevkler. Başka hallere göz dikiyoruz bu sefer. İnsanoğlu kanaatkâr değil ki. Gerçi, asıl aradığını bulmadan niçin kanaat etsin ki… 

Zevklerin gelip geçmesinden insan, öncesinde gördüğü bir zatı arıyor, bunu anlıyorum. Elest bezmini özlüyor insan, biliyorum. Artık O’ndan gayrısı bir tat vermemeye başlıyor. En güzeli gören, O’ndan ayrısına, O’ndan uzağına bakabilir mi artık? O’ndan ayrı olmayan bir şeyleri, O’ndan ayrı olmayan birini arıyorum.

Yıllar, bin zamanlar öncesi bildiği bir Varlık’ı arıyor insan. Yolcu olmanın bedelini ödüyor, yolda olmanın zorluğunu çekiyorum. Yüzlere bakıyorum, hiçbiri artık bana O’nu hatırlatmıyor. Kalbinde O’nu anmayan, yüzüne bakınca O’nu hatırlatabilir mi? Farklı bir yüz arıyorum.

Arıyor, arıyorum… Oturuyor, kalkıyor ve oturuyor, kalkıyorum. Kaç kişinin yanına uğradım. Kaç iklim, kaç mevsim gördü şu gözlerim. Kaç nefesin yanında durakladım. Bulamadım aradığım hissi, arıyor duruyorum.
Göçebeyiz ya dünyada hani, yolcuyuz buralarda, konaklıyoruz… Kalıcı olmadığımı unutmayayım diye oturup kalkıyorum böyle. Velev ki kendimi bileyim, ben ‘ben’imdir demeyeyim. Yolcuyum buralarda, ne gerek var ki hep aynı yerde kalmaya?

Arayıp duruyorum. Diğer yolculara soruyorum. Siz de mi görmediniz yahu, diyorum. “bir yüz gösterin bana da O’nu anayım” Haykırıyorum.

Arayadururken böyle içimde, sağımda, solumda; okuldaydım. Sinemaya gidecektim ya da ders çalışacaktım, hani sınav vardı ya… Olmadı.

Sonra SINAV geldi aklıma. Koydum kafama, kona göçe bir yüz aradım.
Oturup kalktım, oturup kalktım ama aradığım tadı bulamadım.
Layıkıyla arayamamış da olabilirim, farkına varamadım. En sonunda yorulup oturmuştum bir yere.
Derken,
Birisi çıktı karşıma. Garipti tavırları. Elleriyle uğraşıyordu. Başı öne eğikti biraz; sanki aramış, bulamamıştı o da, mahcuptu. İnsanların yüzüne bakamıyordu sanki, başka bir yüzü aradığından. Edepliydi, hani derler ya kız gibi edepli…  Bu kimse nerededir diye sorsalar, “sünnet üzre” derdim belki. Kalakaldım yanında. Soluklandım. Ferahladım. Nefes aldım. Kafamı kaldırmadan, yüzüne bakamadan daha, O’nu andım. Adını andım. Adlarını. Cemal dedim, Celal dedim. Dengeli olsun diye diledim.
Derken, uyanıverdim bir anda.
Rüyaydı o dediler. Hayır dedim, uzaktı sadece. Bir hikâyede okumuştum. Yanımda değildi. Bilmez miydiler ki ama:
“Hak katında mekân yok idi.”
-lâ mekân-

kübranur ayar


3 yorum:

  1. güzel ...sevdim kübracım yazının etiket sayısını artırırsan daha verimli olur mesela bu yazıya neler eklenir diye şöyle bir bak derim

    YanıtlaSil
  2. Seyfullah KAÇAR20 Aralık 2010 12:55

    Kalbim boşluk dedi
    Aklım baktı sağına
    "Esselam"
    Kalbim illaki boşluk dedi
    Aklım baktı soluna
    "Esselam"
    Kalbim zikretti "Hay"
    Dedi mütmain
    Aklım düşüverdi "Hay"

    YanıtlaSil
  3. Ne acı ama... İlacı,devası belli olan (Kalpler ancak Allah'ı zikretmekle mutmain olur) hastalıktan kıvranmak. Ama kendi başına, hele de bu kadar çok çeldirici varken etrafta çok zor asıl ilacı seçebilmek. İşte bu yüzden "iyi" doktorlara ihtiyacımız var =)

    Bitirişin çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları:

1- Yaptığınız yorumun hakaret içermemesine dikkat ediniz.

2- Yayınlanacak yorumlarınızın yazı ile alakalı olmasına özen gösteriniz.

3- Yazım ve dilbigisi kurallarına dikkat ediniz.

4- Yukarıdaki kurallardan herhangi birine uymamanız durumunda, yorumunuz yayınlanmayabilir.